Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Kenapa tak laksana ketika rakyat beri peluang 50 tahun berkuasa?

OLEH NAZLI IBRAHIM

BANGI, 11 JAN: Rakyat Selangor diingatkan supaya tidak lagi terpedaya dengan janji palsu ditabur Umno-Barisan Nasional (BN) semata-mata untuk meraih sokongan rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-14.

Dato’ Menteri Besar Selangor, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, kepura-puraan Umno-BN ini dapat dilihat apabila mereka tidak mengendahkan untuk melaksanakan dasar mementingkan kebajikan rakyat semasa diberikan peluang selama lebih 50 tahun berkuasa, di Selangor.

“Mereka diberikan peluang untuk berkuasa di Selangor sekian lama tetapi perkara seperti ini tidak pernah dilakukan.

“Sebagai pembangkang mereka boleh janjikan semua perkara, tetapi saya kira dasar Kerajaan Negeri hari ini memberikan manfaat langsung kepada rakyat untuk mengurangkan bebanan kos sara hidup.

“Contohnya, enam keluarga yang mendapat tanah pagi ini diberikan pilihan sama ada untuk membayar premium semasa mengikut Kanun Tanah Selangor atau membayar minima hanya RM1,000 sahaja,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Pegawai Khas Perdana Menteri, Isham Jalil yang kononnya Umno-BN mahu menurunkan cukai hartanah di Selangor bagi mengurangkan harga rumah, kos perniagaan serta harga barangan dan perkhidmatan pada Majlis Penyerahan Notis 5A di Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Langat, di sini, hari ini.

Sebelum ini, pemimpin Umno-BN sebelum ditumbangkan Pakatan pada 2008 begitu yakin mereka tidak akan dapat ditumbangkan parti pembangkang tetapi sebaliknya akan kekal berkuasa selamanya, di negeri temaju itu.

Keadaan terbabit menyebabkan pemimpin Umno pada masa itu dilihat sebagai golongan elit dan angkuh di mata masyarakat kerana kedudukan tinggi dan kemewahan yang mereka miliki.

Pemimpin Umno pada masa itu juga dengan bongkak berani menayangkan kekayaan masing-masing termasuk geran tanah yang dimiliki secara salah kepada rakyat seperti yang pernah diceritakan penduduk Sungai Besar, Majid Mohd Yusoff, 45, kepada SelangorKini sedikit masa dahulu.

“Ini memang berlaku, mereka duduk di kedai kopi masa itu dengan berlagak mengaku gerannya sahaja dah setengah kilo, tiga keturunan, empat keturunan tak habis makan. Ini perkara biasa pada mereka di ketika itu, memang cukup angkuh,” katanya.


Pengarang :