Selangorkini
SELANGOR

MPSp galak pemaju bangun pusat komersial di Cyberjaya

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 12 JAN : Majlis Perbandaran Sepang (MPSp) menggalakkan pemaju swasta membangunkan pusat komersial dan penempatan hotel lima bintang di kawasan pentadbirannya.

Yang Dipertuanya, Dato’ Puasa Mohd Taib berkata, pembangunan pesat Cyberjaya kini bakal menjadi daya tarikan pelancongan dan pelaburan dari luar.

“Dengan pembinaan Cyberjaya Convention City Centre (CCC) di atas tanah berkeluasan 145 ekar yang dibangunkan MRCB (Malaysian Resources Corporation Berhad), saya yakin wujudnya keperluan itu.

“Justeru, MPSp berharap syarikat swasta mengambil peluang ini untuk membangunkan hotel-hotel bertaraf lima bintang di MPSp,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media Majlis Hi-Tea dan Pelancaran Program Penjenamaan Semula Imej Bandar Dengkil di Taman Dengkil Jaya, baru-baru ini.

Untuk rekod, Cyberjaya terletak di daerah Sepang sebagai salah satu kawasan seliaan MPSp.

Bandar teknologi itu kini giat dibangunkan secara komprehansif dengan adanya pembangunan CCC di bawah peruntukan Kerajaan Persekutuan sebanyak RM11 bilion.

Pembangunannya bakal memperlengkapkan transformasi Cyberjaya sebagai hab teknologi global dan bandar pintar.

Projek CCC merangkumi keluasan kawasan keseluruhan berjumlah 57 hektar dengan nilai pembangunan kasar fasa pertama dianggarkan sebanyak RM5.3 bilion.


Pengarang :