BERITA UTAMASUKANKINI

Mustahil Selangor boleh guna Stadium Nasional Bukit Jalil

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 16 JAN: Stadium Nasional Bukit Jalil hampir mustahil boleh digunakan pasukan Selangor untuk dijadikan vanue tuan rumah sepanjang musim Liga Malaysia 2018.

Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim berkata, pihak pengurusan stadium dan Perkongsian Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLLP) telah berusaha untuk bekerjasama bagi mengkaji perkara ini.

Bagaimanapun katanya, ia adalah mustahil untuk memberi jaminan bahawa stadium tersebut tersedia sepanjang tahun.

“Pihak pengurusan stadium juga mengesahkan bahawa empat dari enam perlawanan pertama sebagai tuan rumah perlu dipinda untuk memenuhi jadual acara yang akan dilangsungkan di stadium tersebut.

“Mungkin lebih banyak lagi pindaan jika pasukan bola sepak kebangsaan atau acara antarabangsa membuat permintaan untuk menggunakan stadium nasional tersebut,” katanya.

Beliau berkata jika terdapat perubahan jadual pertandingan berpunca dari isu itu sudah tentu FMLLP akan dipersalahkan dan ia tidak bergerak seiringan ke arah penjadualan yang lebih stabil seperti diarahkan kepada pengurusan FMLLP.

Katanya, adalah menjadi tanggungjawab pasukan Selangor untuk menaik taraf lampu limpah tersebut bagi mematuhi piawaian ditetapkan FMLLP agar boleh beraksi di waktu malam.

“Kita mesti bergerak kehadapan jadi Selangor tidak boleh memberi alasan yang Stadium Selayang tidak boleh diguna pakai hanya disebabkan oleh lampu limpah yang tidak mematuhi spesifikasi ditetapkan FMLLP.

“Pasukan seperti PJ Rangers (AirAsia) sanggup melabur untuk stadium MBPJ demi memastikan gelanggang tersebut lebih sesuai. Apatah lagi bagi sebuah pasukan Liga Super seperti Selangor,” katanya.


Pengarang :