Penduduk diarah pindah Gunung Berapi Mayon keluar abu | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Penduduk diarah pindah Gunung Berapi Mayon keluar abu

MANILA 14 JAN: Sebuah gunung berapi aktif di tengah Filipina mengeluarkan abu ke udara semalam, menyebabkan agensi bencana negara itu mengarahkan penduduk berhampiran segera berpindah.

Agensi Berita Antarabangsa REUTES melaporkan Institut Gunung Berapi dan Seismologi Filipina (PHIVOLCS) berkata, ia memantau rapat aktiviti gunung berapi Mayon di wilayah Albay, yang kali terakhir meletus pada 2014.

Letusan paling memusnahkan Mayon berlaku pada Februari 1841, apabila aliran lahar menimbus sebuah bandar dan mengorbankan 1,200 nyawa.


A grayish smoke comes out of Mount Mayon leaning towards the southwest, bringing ashfall over Camalig and Guinobatan towns on Friday, Jan. 12, 2018. (Photo by SHIENA M. BARRAMEDA / Inquirer Southern Luzon)

Gunung berapi itu, dikenali kerana bentuk kon hampir sempurna, diletakkan pada tahap amaran terendah walaupun ‘berlaku letusan phreatic atau didorong wap’, bermaksud penduduk tidak dibenarkan tinggal dalam lingkungan enam kilometer ‘zon bahaya kekal’, kata PHIVOLCS.

Walaupun letusan itu tidak menunjukkan aktiviti lebih besar, namun Majlis Pengurusan Pengurangan Risiko Bencana Wilayah berkata, ia mengarahkan penduduk berpindah alasan keselamatan dan kesihatan susulan pengeluaran debu.

“Aktiviti luar biasa gunung berapi itu bermula tahun lalu dan ia bakal berlaku sekali lagi,” kata ketua PHIVOLCS, Renato Solidum.

SUMBER: REUTERS

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next