SUKANKINI

Reuters digantung buat liputan Sukan Olimpik Musim Sejuk

 

OLEH AFIX REDZUAN

KOREA, 30 JAN: Jurugambar dan wartawan Reuters digantung daripada membuat liputan majlis pembukaan Olimpik Musim Sejuk di PyeongChang, Korea Selatan, bulan hadapan selepas agensi berita antarabangsa membocorkan gambar sesi latihan.

Agensi Berita Yonhap Korea Selatan melaporkan, Reuters memaparkan beberapa foto kawah Olimpik yang dinyalakan dengan api semasa latihan di Stadium Utama Olimpik, Ahad lalu.

“Untuk menghukum Reuters kerana melanggar embargo dan membocorkan foto-foto itu, IOC ‘menolak penerbitan pas ke Reuters dalam melaporkan dan memotret upacara pembukaan,” katanya lapor petapixel.com

Katanya, terdapat embargo media yang ketat dikuatkuasakan untuk menghalang penerbitan butiran seperti itu dan Reuters melanggarnya dengan menerbitkan foto tanpa izin.

Reuters kemudian dilaporkan mengambil foto itu selepas kedua-dua Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) dan para penganjur PyeongChang membantah penerbitan gambar itu.

Dalam satu kenyataan, PyeongChang turut menegaskan akan mengenakan hukuman keras terhadap agensi media yang gagal mematuhi arahan embargo dari aca pembukaan dan penutup seperti yang diminta IOC dan jawatankuasa penganjur.

 


Pengarang :