BARCELONA, SPAIN – DECEMBER 09: Ronaldinho of Barcelona celebrates his opening goal during the La Liga match between Barcelona and Deportivo La Coruna at the Camp Nou Stadium on December 9, 2007 in Barcelona, Spain. (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)
GLOBALSUKANKINI

Selamat bersara Ronaldinho

OLEH AFIX REDZUAN

BRAZIL, 17 JAN: Bekas bintang Barcelona dan Brazil, Ronaldinho secara rasmi mengumumkan persaraan dari dunia bola sepak.

Perkara itu disahkan sendiri agen yang juga abangnya, Roberto Assis yang dipetik media antarabangsa berkata, satu majlis meraikannya sedang dirancang dan ia dijangka dianjurkan selepas Piala Dunia 2018.

“Dia sudah berhenti, ia berakhir. Mari lakukan sesuatu (keraian) yang menarik selepas Piala Dunia Russia, mungkin pada Ogos.

“Kita akan menganjurkan pelbagai majlis di Brazil, Eropah dan Asia. Pastinya juga kita akan uruskan sesuatu bersama pasukan Brazil,” katanya.

Assis turut mengesahkan penaja utama, Nike akan terbabit dalam majlis keraian itu.

Ronaldinho, 37, memulakan karier bola sepak bersama kelab Liga Brazil, Gremio sebelum berkelana di Eropah bersama Paris Saint-Germain (PSG), pada 2001.

Melalui musim indah bersama Barcelona dengan memenangi Liga Juara-Juara Eropah pada 2006 dan Piala Dunia 2002 bersama Brazil, beliau yang sentiasa tidak lekang dengan senyuman turut berjaya memenangi anugerah Ballon d’or, pada 2005.

Beliau yang terkenal dengan teknik kawalan bola menarik pernah menjulang kejuaraan Serie A bersama AC Milan, pada 2010 tidak lagi bermain bola sepak bersama pasukan profesional sejak meninggalkan Fluminense, pada 2015.


Pengarang :