Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor selesaikan masalah peneroka tanah projek persekutuan

OLEH NAZLI IBRAHIM

BANGI, 11 JAN: Masalah penempatan yang dihadapi peneroka tanah Kerajaan Persekutuan akhirnya diselesaikan Kerajaan Negeri apabila enam peneroka terbabit diberikan tanah kediaman di Taman Mas, Kajang.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, hal itu berikutan tanah yang didiami mereka pada masa ini akan dibangunkan projek pembangunan wad tambahan wanita dan kanak-kanak oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Ini keputusan Kerajaan Negeri untuk menyelesaikan masalah penempatan peneroka tanah Kerajaan Persekutuan yang perlu diselesaikan segera memandangkan ada cadangan pembangunan untuk membangunkan wad tambahan untuk wanita dan kanak-kanak di tapak berkenaan.

“Tapak tanah ini milik Kerajaan Persekutuan tetapi kita merasakan tanggungjawab bersama untuk melihat bagaimana peneroka ini dapat ditempatkan di satu tempat kekal dan pembangunan dapat diteruskan.

“Dengan sokongan dan kerjasama Pegawai Daerah Hulu Langat dan pegawai Pejabat Tanah dan Daerah Kerajaan Negeri, maka kita dapat selesaikan perkara ini dengan baik dengan enam keluarga diberikan pemilikan tanah di Taman Mas, Kajang,” katanya pada Majlis Penyerahan Notis 5A di Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Langat, di sini, hari ini.

Katanya, penerima tanah terbabit juga diberikan tawaran untuk memilih sama ada mahu membayar mengikut nilai semasa seperti tertakluk dalam Kanun Tanah Selangor atau bayaran minima hanya RM1,000 sahaja.

Beliau berkata, tawaran itu dibuat bagi menggalakkan penerima tanah terbabit tidak menjual tanah masing-masing tetapi sebaliknya mewariskannya kepada generasi akan datang.

“Tiada negeri dalam negara ini memberikan tawaran sedemikian rupa kerana mereka keluarga yang susah, maka kita berikan pilihan itu asalkan mereka tidak menjual tanah terbabit kepada pihak lain kerana kita mahu mereka mendapat tanah ini dan menjaga tanah ini untuk generasi akan datang,” katanya.


Pengarang :