SELANGOR

Walaupun hanya menunggu, polis tetap saman

OLEH SABIRAH AZIZ

SHAH ALAM, 16 JAN: Kenderaan awam atau persendirian yang diparkir secara haram dan menunggu di tepi jalan berhampiran sebuah stesen minyak berhampiran susur ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan KLIA2 akan ditunda ke balai polis, selain dikenakan saman.

Ketua Polis Selangor, Datuk Mazlan Mansor berkata, tindakan tegas itu berkuatkuasa serta-merta susulan masih ramai pemandu masih berdegil tanpa memikirkan keselamatan pengguna jalan raya lain.

“Malaysia Airport Berhad (MAB) sudah menyediakan tempat parkir kenderaan secara percuma untuk menunggu atau ambil penumpang, namun masih ramai menunggu di tepi jalan, khususnya berhampiran stesen minyak itu.

“Saya mengeluarkan arahan agar polis mengambil tindakan agresif menyaman dan memasang kamera litar tertutup (CCTV) secara sulit di situ supaya tiada lagi pemandu yang menjejaskan keselamatan jalan raya pemandu lain.

“Selain saman ke atas pemandu yang menunggu di tepi jalan, mana-mana pemandu yang parkir kenderaan di tepi jalan terbabit akan terus ditunda dan dibawa ke balai polis,” katanya, lapor Berita Harian.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas Perhimpunan Bulanan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Selangor, pagi tadi.

Mazlan berkata, kompaun maksimum sebanyak RM300 akan dikenakan ke atas pemandu yang didapati bersalah atas kesalahan menghalang lalu lintas dan meletakkan kenderaan secara haram.

“Sejak tahun lalu, setiap hari, kira-kira 30 saman dikeluarkan kepada pemandu yang meletakkan atau menunggu di situ dan penguatkuasaan akan ditingkatkan.

“Saman yang dikeluarkan ini membabitkan semua kenderaan termasuk pemandu teksi, pengendali perkhidmatan e-hailing serta kenderaan persendirian.

“Pemandu kenderaan yang hendak ke KLIA sepatutnya menggunakan kemudahan disediakan MAB kerana terdapat surau dan tempat makan berhampiran parkir itu,” katanya.


Pengarang :