NASIONALSUKANKINI

Bengkel pengurusan stadium bagi kelancaran Liga M

OLEH HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM, 23 FEB: Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) menganjurkan bengkel berkaitan aspek pengurusan stadium dan padang bagi kelancaran Liga Malaysia 2018.

Bengkel Pendidikan Pelesenan Kelab FAM 2018 – ‘Stadium Bola Sepak Era Moden’ dihadiri wakil stadium dan pegawai pelesenan kelab daripada pasukan Liga Super serta Perdana yang diadakan Wisma FAM, Kelana Jaya, dekat sini, semalam.

FAM memaklumkan, ia dikendalikan wakil Konfederasi Sepak Bola Asia (AFC) iaitu Ketua Sokongan Pertandingan, Brian See; Pengurus Pertandingan Kelab, Lorenzo Fofi dan Pengurus Keselamatan Stadium, Shahin Rahmani serta Ketua Unit Keselamatan FAM, Isman Bakar, yang memberi taklimat kepada peserta bengkel.

“Bengkel ini merangkumi semua aspek berkaitan stadium bola sepak era moden seperti pengurusan padang, peraturan stadium untuk pertandingan peringkat kebangsaan dan AFC, sistem lampu limpah, penyelenggaraan stadium juga tahap keselamatan bangunan stadium.

“Ia adalah salah satu daripada lima siri bengkel dijalankan tahun ini sebagai sebahagian daripada program pendidikan anjuran Unit Pelesenan Kelab FAM untuk kriteria ditetapkan dalam Peraturan Pelesenan Kelab 2018,” katanya dalam kenyataan.


Pengarang :