Klang Royal Gallery, Klang, Selangor
SELANGOR

Blue print Royal Klang Heritage Walk, tingkat destinasi pelancongan

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 8 FEB : Unit Perancangan Ekonomi Negeri (UPEN) giat melaksanakan blue print bagi lanjutan pembangunan Royal Klang Heritage Walk.

Sub-Seksyen Jawatankuasa Tetap Pelancongan UPEN – Seksyen Pihak Berkuasa Tempatan, Ahmad Nazmi Razali berkata, ia meliputi aspek penyediaan dasar dan prospek pembangunan pelancongan sepanjang tahun.

“Kita kini fokus ke arah pembangunan Royal Klang Heritage Walk dan pembangunan ini dalam peringkat proses menghasilkan blue print.

“Penyediaannya dibuat untuk tujuan pembangunan jangka panjang dan penyediaannya masih di peringkat dasar sebelum diteruskan untuk tempoh 2018,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada SelangorKini ketika ditemui pada sesi taklimat dan bengkel pelancongan Klang, di Hotel Puteri Garden, semalam.

Terdahulu, Royal Klang Heritage Walk mula dibangunkan ketika pemerintahan zaman kegemilangan British, sekitar 1800 dan pertengahan 1900.

Ia merupakan kawasan pentadbiran awal British di Selangor yang kini menjadi antara peninggalan sejarah pemerintahan British di Selangor.

Kini, kawasan itu menjadi antara destinasi tarikan pelancongan Klang yang memberi peluang kepada pelancong melihat kesan sejarah dan peninggalan artifak British.


Pengarang :