SELANGOR

Campur tangan ADN, rungkai kemelut 24 tahun pembeli

 

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

PETALING JAYA, 27 FEB: Penantian 24 tahun buat 76 pembeli rumah Teres Dua Tingkat Bayu akhirnya terungkai selepas Pejabat Tanah Galian (PTG), Pejabat Tanah Daerah Petaling Jaya (PTD) dan wakil pemaju mencapai kata sepakat.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Subang Jaya, Hannah Yeoh berkata, perbincangan yang menemukan semua pihak itu diatur pihaknya setelah menerima aduan daripada pembeli berkenaan status pindah milik yang sekian lama membelenggu mereka.

“Melalui dua mesyuarat diadakan pada 27 Oktober dan 30 November lalu, akhirnya PTD berjaya menyelesaikan masalah berlarutan.

“Dokumen permohonan pindah milik dihantar ke peguam juga diluluskan Dato’ Menteri Besar sekali gus membolehkan pembeli yang telah berhubung dengan peguam dipindah milik secara rasmi,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika sidang media Pengumuman Status 76 Unit Rumah Teres Bayu, di sini, semalam.

Pada masa sama, beliau yang juga Speaker Dewan Negeri Selangor (DNS) berkata, proses itu mengambil masa empat minggu sebelum pindahan dimuktamadkan.

Katanya, 11 pembeli telah menghantar dokumen dan kesemua yang hadir telah menghubungi peguam.

Terdahulu, beliau menzahirkan rasa terima kasih kepada Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan agensi Kerajaan Negeri terlibat membantu menyelesaikan masalah itu.


Pengarang :