Perkhidmatan ECRL menghubungkan negeri Pantai Timur seperti Kelantan, Terengganu dan Pahang serta Negeri Sembilan, Wilayah Persekutuan Putrajaya dengan Lembah Klang.
NASIONAL

ECRL buka peluang kerja pembersihan, jaga untuk rakyat tempatan?

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 2 FEB: Syarikat ‘pelaburan’ China bagi projek Landasan Pantai Timur (ECRL) dijangka membuka peluang pekerjaan kepada rakyat tempatan sebagai Pengawal Keselamatan atau kerja-kerja pembersihan bangunan.

Bekas Timbalan Pengarah Bank Negara Malaysia (BNM), Dr Rosli Yaakob berkata, berbeza dengan syarikat pelaburan Jepun, mereka membuka ribuan peluang pekerjaan berorientasikan kemahiran dalam sektor perindustriaan untuk rakyat tempatan

“Jepun berjaya memindahkan kemahiran industri kepada rakyat Malaysia. Sehingga hari ini pun, syarikat Jepun yang melabur di Malaysia tak bawa rakyat dia seperti China. Rakyat dia tak berapa mahu tinggalkan negara mereka berbeza dengan China.

“China suruh Kerajaan Malaysia pinjam duit dengan dia untuk projek itu, kemudian dia buat projek, bawa tenaga kerja dan bahan-bahan daripada China, semuanya dia, tiada peluang untuk rakyat Malaysia.

“Kalau ada pun sikit-sikit seperti jadi jaga (pengawal keselamatan), kuli atau kerja pembersihan menyapu lantai dan membersih tandas. Itu sahaja yang mereka beri kepada rakyat Malaysia dan yang lain semua dia kaut,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Dr Rosli berkata, rakyat tempatan yang berkerja dengan syarikat pelaburan Jepun juga diberi latihan perindustrian di dalam dan luar negara bagi mengukuhkan kemahiran pekerja terbabit.

Katanya, sebaliknya berlaku terhadap syarikat pelaburan China seperti satu projek di Arab Saudi apabila rakyat tempatan negara itu hanya berpeluang bekerja dalam jawatan peringkat rendah sahaja.


Pengarang :