SUKANKINI

EPL: Manchester City belasah Leicester 5 – 1, hampiri kejuaraan

OLEH HAFIZAN TAIB

LONDON 11 FEB: Manchester City mencatat kemenangan selesa dengan membenam Leicester City 5 – 1 dalam aksi Liga Perdana Inggeris (EPL) untuk menghampiri kejuaraan musim ini.

Kemenangan itu dibantu dengan empat gol oleh Sergio Aguero pada minit 48, 55, 77 dan 90.

Ia menjadikan perebutan Anugherah Kasut Emas menjadi menarik dengan penyerang Argentina itu kini mencatat 21 gol, ketinggalan dua gol kepada Harry Kane (Tottenham Hotspur).

Skuad Pep Guardiola mempamerkan aksi mantap dengan mendahului lawan seawal minit ketiga melalui Raheem Sterling yang menyudahkan hantaran Kevin De Bruyne.

Bagaimanapun, penyerang England, James Vardy (m24) berjaya mendapatkan gol penyamaan Leicester dengan mengatasi pertananan dan penjaga gol Manchester, Ederson untuk keputusan kekal 1 -1 pada separuh mada pertama.

Manchester bangkit pada babak kedua dengan Aguero mempamerkan aksi cemerlang apabila meletak Manchester di depan selepas tiga minit perlawanan bersambung.

Ia disusuli jaringan kedua pada minit ke-53 dan melengkapkan hatrik 24 minit kemudian ekoran kesilapan penjaga gol, Kasper Schmeichel.

Aguero menambah jaringan keempat pada minit akhir perlawanan dengan rembatan deras untuk Manchester mengatasi lawannya 5 – 1.

Keputusan itu mengukuhkan kedudukan Manchester di persada liga dengan 72 mata, meninggalkan pencabar terdekat, Manchester United (56) dengan kelebihan 16 mata.

=EZY=


Pengarang :