IKTISASS terima peruntukan RM7 juta | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Syazwani Sufian

IKTISASS terima peruntukan RM7 juta

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 12 FEB: Program Inisiatif Kemahiran Teknikal dan Iktisas Smart Selangor (IKTISASS) menerima peruntukan sebanyak RM7 juta daripada Kerajaan Negeri bagi melahirkan pekerja terlatih Industri 4.0 dengan impak segera.

Pengurus Industri Pusat Pembangunan Tenaga Manusia Selangor (SHRDC), Izham Zakaria berkata, peruntukan itu bagi menampung enam kursus termasuk tiga yang baru dilaksanakan.


“Berbanding tahun lalu, peruntukan itu ditambah merangkumi keseluruhan termasuk program belia lepasan SPM, Internship for high Impact Talent (I-HIT) dan Smart Technical Workforce.

“Ia juga bagi melancarkan lagi program baharu antaranya Selangor Smart SMEs (Perusaha Kecil dan Sederhana), Malaysia Essential Skills Training Initiative (MESTI Digital) dan Skim Perintis Meister Selangor,” katanya kepada Selangor Kini.

Izham berkata, program itu dilaksanakan bertujuan membantu belia dan industri Selangor ke arah teknologi Industri 4.0.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next