GLOBAL

Kebanjiran pelarian Rohingya ke Bangladesh terus meningkat

OLEH NORHAYATI UMOR

TEKNAF, 26 FEB: Ratusan penduduk Rohingya dilaporkan masih merentasi sempadan Myanmar ke Bangladesh setiap minggu selepas gelombang keganasan baharu di negeri Rakhine yang mencetuskan krisis pelarian terbesar, pada tahun lalu.

AFP melaporkan, pelarian etnik itu semakin meningkat dalam tempoh enam bulan selepas kemelut itu.

Salah seorang pelarian yang dikenali sebagai Nur Muhammad berkata, keadaan menjadi lebih buruk apabila pasukan keselamatan bertindak menculik pemuda, di kampungnya.

“Kami memilih untuk terus tinggal kerana berharap situasi itu akan pulih.

“Tetapi, keadaan menjadi semakin buruk sejak kebelakangan ini, malahan pasukan keselamatan turut menculik pemuda, di kampung kami,” katanya.

Sementara itu, kumpulan pemerhati hak asasi manusia (HRW) berkata, kebanjiran pelarian masih berterusan apabila lebih 2,500 memasuki kem sesak di Cox’s Bazar sejak awal bulan lalu walaupun Dhaka dan Yangon kini sedang berbincang berhubung proses penghantaran pulang etnik terbabit.

Pada akhir Februari lalu, Bangladesh sudah menghantar senarai mengandungi 8,000 nama untuk pengesahan Myanmar selepas kedua-dua negara itu memeterai perjanjian untuk menghantar pulang kira-kira 750,000 pelarian Rohingya dalam tempoh dua tahun.


Pengarang :