NASIONALSUKANKINI

Liga Perdana: TFC II, Sarawak kongsi mata

OLEH HAFIZAN TAIB

KUALA TERENGGANU, 6 FEB: Sarawak berjaya mencuri satu mata apabila seri 1-1 dengan Terengganu FC II (TFC II) dalam aksi Liga Perdana, di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, di sini, malam tadi.

Gol jaringan Bobby Gonzales pada minit akhir perlawanan menafikan kelebihan pasukan tuan rumah bagi mengutip mata penuh di hadapan penyokong sendiri.

TFC II bermula dengan garang apabila mendahului pasukan pelawat seawal minit pertama melalui Akanni Sunday Wasiu yang menolak bola tepat ke dalam gawang.

Kelebihan gol itu memberi keyakinan kepada skuad Mustaffa Kamal Abdul Wahab yang mengasak dengan beberapa percubaan bahaya ke pintu gol lawan dikawal Mohd Iqbal Suhaimi.

Mohd Iqbal juga menafikan percubaan pemain import TFC II dari Haiti, Sebastian Thuriere (m22) yang menyepak kencang dari luar kotak penalti.

Ketinggalan dengan satu gol, Sarawak menggandakan percubaan dalam separuh masa kedua melalui barisan penyerangnya.

TFC II nyata hampa apabila asakan berterusan pasukan kendalian Ian Gillan membawa padah dengan jaringan Bobby Gonzales pada minit akhir perlawanan untuk gol penyamaan.

Selepas dua perlawanan, Sarawak kini mendahului Liga Perdana dengan empat mata manakala TFC II menghuni tangga kesembilan (satu mata).


Pengarang :