SELANGOR

MDKL galak guna semula banner dan gegantung

OLEH SHEEDA FATHIL

BANTING, 1 FEB : Majlis Daerah Kuala Langat (MDKL) bersama Showa Denko Carbon (M) Sdn Bhd dengan kerjasama Kolej Komuniti Kuala Langat menganjurkan program “Guna Semula Saya” di Giant Banting, pada 10 Februari ini.

Yang Dipertuanya, Mohamad Zain A Hamid berkata, program itu bertujuan memperkasakan sikap mengamalkan konsep guna semula dalam kehidupan seharian sekali gus meminimakan pembuangan banner dan gegantung terpakai di kawasan pelupusan sampah.

“Program “Guna Saya Semula” adalah sebuah aktiviti yang menggunakan banner dan gegantung terpakai dengan menghasilkan beg guna semula.

“Ia selaras dengan Kempen #bebasplastik Selangor dengan matlamat mengurangkan penggunaan beg plastik sekali gus menjayakan hasrat MDKL menjadikan Kuala Langat terpelihara dan mengurangkan kesan pelepasan karbon.,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Justeru, Mohamad Zain berharap penduduk Kuala Langat hadir beramai-ramai selain berpeluang membawa pulang beg guna semula dengan mengisi borang ikrar #bebasplastik Selangor sebagai tanda sokongan terhadap pelaksanaan kempen berkenaan.


Pengarang :