SELANGORWANITA & KEBAJIKAN

Pertandingan Kaligrafi rapatkan masyarakat

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 13 FEB : Pertandingan Kaligrafi Cina anjuran Pusat Khidmat Ahli Dewan Negeri (ADN) Kinrara menarik lebih 150 penduduk sekitar Puchong, yang berlangsung pada 11 Februari lalu.

Ahli Dewan Negeri (ADN) Kinrara, Ng Sze Han berkata, pertandingan yang memasuki edisi ke-4 itu bertujuan membudayakan tulisan kaligrafi supaya tidak terus luput dikalangan golongan belia.

“Ia juga bersesuaian dengan perayaan Tahun Baru Cina yang bakal tiba tidak lama sahaja lagi malah mereka boleh menghias rumah mengikut kreativiti masing-masing.

“Selain itu, ia juga untuk merapatkan lagi hubungan antara wakil rakyat dan masyarakat tempatan,” katanya kepada SelangorKini.

Sze Han berkata, program itu akan diteruskan untuk tahun akan datang kerana Kaligrafi merupakan salah satu kesenian yang paling tinggi dan diberi penghormatan oleh masyarakat Cina.

Beliau berkata, selain mengadakan pertandingan kaligrafi turut diadakan pengedaran beras bahagia kepada masyarakat setempat.

Kedua-dua program berkenaan diadakan di lorong belakang Pasar Pagi Taman Kinrara Seksyen 1.

Terdahulu, lorong belakang itu dipenuhi dengan sampah dan tikus namun kini sudah berubah wajah menjadi lorong seni yang bersih.

=EZY=


Pengarang :