BERITA UTAMASELANGOR

Plastik 20 sen: BN tandus idea laksana dasar hijau

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 19 FEB : Barisan Nasional Selangor ketandusan idea untuk melaksanakan dasar hijau baru yang mampu memberi manfaat jangka panjang kepada rakyat di negeri itu.

Pengarah Komunasi Angkatan Muda KEADILAN (AMK) Selangor, Muhammad Naqib Nasaruddin berkata, pentadbiran Kerajaan Negeri kini lebih fokus memacu insiatif pelaksanaan dasar hijau di Selangor.

Beliau berkata, ia dibuktikan menerusi pelaksanaan dasar bebas beg plastik dan polisterina, namun cuba ditiru BN Selangor sekiranya mampu menawan Selangor, pada pilihan raya depan.

“Kerajaan Selangor di bawah pentadbiran Pakatan Harapan begitu peka tentang pencemaran alam sekitar dan seterusnya mengambil langkah proaktif untuk mengawal masalah ini dari terus berlanjutan.

“Justeru saya menganggap BN Selangor bankrap idea dan gagal memahami kepentingan rakyat secara menyeluruh.

“Maka wajarlah BN ditolak bukan sahaja di Selangor, malah seluruh negara demi kepentingan rakyat,” katanya.

Terdahulu, Barisan Nasional Selangor berjanji tidak akan meneruskan caj beg plastik sebanyak 20 sen sekiranya menang di negeri itu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Ia kononnya sebagai manifesto Kerajaan BN, melaksanakan dasar sedia ada yang mula dilaksanakan Kerajaan Pakatan dengan memperkenalkan pelaksanaan bebas polisterina Januari lalu.

=EZY=


Pengarang :