GLOBAL

Rohingya, belon dan jeli tuala wanita ‘ubat’ lapar

OLEH NORHAYATI UMOR

GLOBAL, 12 FEB: Situasi bergolak secara berterusan penduduk Rohingya menyebabkan mereka kelaparan hingga memaksa pelarian itu memakan belon dan jeli daripada tuala wanita.

Situasi itu berlaku di Kem Balukhali, Bangladesh sekaligus mendapat perhatian Yayasan Ikhlas dan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) melaksanakan misi bantuan kemanusiaan di enam kem pelarian Rohingya, di sana.

Kunjungan tiga sukarelawan itu, dibuat di Kem Balukhali 1, Balukhali 2, Gundhum 2, Gundhum 3, Jamtoli dan Kutupalong itu mengambil masa enam hari, pada 23 Januari lalu.

Lebih 1,200 bungkus makanan disampaikan kepada pelarian Rohingya, termasuk bantuan perubatan.

Ketua Misi, Abdul Rahman Iskandar berkata, keadaan pelarian Rohingya terbabit sangat daif dan hidup dalam kelaparan.

“Apabila diberi belon, kanak-kanak berebut dan ada antara mereka yang memasukkan ke dalam mulut seolah-olah ingin memakannya.

“Mereka sangat lapar, mereka hanya berlegar di kawasan kem dan mengharap simpati orang ramai. Situasi itu bukan sehari, tetapi setiap hari.

“Paling menyedihkan, ada saudara Rohingya terpaksa makan jeli daripada tuala wanita. Bukan mereka tidak tahu itu tuala wanita atau tidak berpendidikan tetapi oleh kerana mereka sangat lapar,” katanya.

Pada masa sama, Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Ikhlas, Datuk Mohd Rosli Ramli berkata, sejak awal Januari tahun lalu, pihaknya sudah menghulurkan pelbagai bentuk bantuan termasuk sumbangan selimut untuk musim sejuk.

Katanya, pihaknya turut membina telaga tiub atau dipanggil pam air, pembinaan surau dan madrasah, sumbangan makanan iftar di lima kawasan sepanjang Ramadan dan agihan daging korban ke dalam kawasan kem.

Difahamkan, terdapat enam klinik di semua kem berkenaan yang menempatkan 13 doktor dihantar dari CIMC.

Klinik itu dikunjungi lebih kurang 200 orang Rohignya yang mahu menerima rawatan.

 


Pengarang :