BERITA UTAMASELANGOR

Selangor pelopor kebajikan rakyat

OLEH AFEEQA AFEERA

SHAH ALAM, 18 FEB: Selangor menjadi pelopor kepada amalan berkebajikan demi kepentingan rakyat yang menjadi asas kukuh pentadbiran Kerajaan Negeri, hari ini.

Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar, Shuhaimi Shafiei berkata, ia dapat dilihat apabila Selangor muncul negeri pertama menawarkan air percuma 20 meter padu, sejak 2008.

“Pada 2008, kita bermula dengan keadaan ‘zero’ dan tiada apa yang boleh dibanggakan kerana rizab ketika itu hanya RM400 juta.

“Justeru, kita cuba sedaya upaya menawarkan dan memenuhi manifesto untuk diterjemahkan kepada rakyat antaranya pemberian air percuma, yang tidak pernah dilaksanakan di mana-mana negeri,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam temu bual FB Live bersama Sinar Harian, baru-baru ini.

Kerajaan Selangor memperkenalkan Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) yang menawarkan pelbagai manfaat bermula dari awal kelahiran sehingga meninggal dunia.

Antara inisiatifnya merangkumi Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), Hadiah Anak Masuk Universiti (HAMU), Skim Peduli Sihat dan terbaru, Kasih Ibu Smart Selangor (KISS).

 


Pengarang :