SELANGOR

Simbolik Tahun Baru Cina, DUN Sungai Pinang edar limau

OLEH NORHAYATI UMOR

KLANG, 4 FEB: Sinonim dengan sambutan Tahun Baru Cina yang bakal tiba, Pejabat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Pinang meneruskan tradisi 15 tahun dengan mengedarkan 150 kotak buah limau dan 2,000 keping ucapan kaligrafi kepada pengunjung pasar pagi Taman Eng Ann, di sini.

Ahli Dewan Negerinya, Dato’ Teng Chang Khim berkata pihaknya meneruskan usaha itu bagi memeriahkan sambutan perayaan yang bakal tiba tidak lama lagi.

“Ia sebahagian tradisi masyarakat Cina menyambut perayaan ini tidak kira di mana-mana.

“Juga ucapan kaligrafi ini dengan maksud yang baik dan bertuah, jadi kita meneruskan tradisi sejak 15 tahun lalu,” katanya kepada SelangorKini.

Sambutan Tahun Baru Cina itu bakal diraikan pada 16 Februari ini oleh masyarakat Cina seluruh dunia bagi menandakan kelahiran tahun baru mengikut kalendar lunar.

Manakala, limau Mandarin, tangerins atau Lokam menjadi simbolik atau simbol tradisi itu.

Buah limau mandarin dan pokok limau yang renek (kumquat) menjadi perhiasan di kala musim perayaan tahun baru cina.

Fizikal limau itu sendiri melambangkan unsur kekayaan. Bewarna terang oren keemasan (golden), seumpama emas dan simbol ‘prosperity’.

Selain bentuk fizikal, dalam segi istilah sebutan buah limau dalam bahasa cina juga seakan-akan dengan perkataan ‘luck’ atau tuah dari perkataan kam.

Kemunculan Tahun Baharu Cina saban tahun, semestinya masyarakat Cina mahukan ‘prosperity’ dan ‘luck’ sepanjang tahun. Maka, buah limau dan pokok limau menjadi simbolik untuk mendatangkan semangat dan ‘feel’ itu.

=EZY=

 


Pengarang :