SELANGOR

Skim Rawatan Jantung bukti Selangor prihatin

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 28 FEB: Skim Rawatan Jantung Selangor yang dilancarkan Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali, baru-baru ini membuktikan Kerajaan Negeri prihatin terhadap kesihatan rakyat.

Exco Kesihatan, Kebajikan, Hal Ehwal Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi berkata, Selangor terus berkeyakinan melangkah setapak ke hadapan dalam memastikan aspek kesihatan rakyat menjadi keutamaan.

“Skim rawatan jantung ini sebahagian langkah proaktif Kerajaan Negeri ke arah melaksanakan Skim Penjagaan Kesihatan Bersepadu berkualiti untuk rakyat.

“Inisiatif ini dapat membantu kos rawatan hampir 500 pesakit mendapatkan perkhidmatan serta rawatan jantung berkualiti yang dibiayai sepenuhnya Kerajaan Negeri melalui kerjasama strategik bersama Institut Jantung Negara (IJN),” katanya dalam kenyataan.

Dr Daroyah berkata, skim itu terbuka kepada pesakit kategori B40 yang merupakan anak kelahiran Selangor atau bermastautin melebihi 10 tahun, di negeri ini.

Pada masa sama, beliau berkata, ahli skim Peduli Sihat turut layak memohon dengan mendapatkan pemeriksaan dan pengesahan daripada doktor di klinik panel Peduli Sihat sebagai pesakit jantung terlebih dahulu sebelum mengisi borang yang boleh dimuat turun di www.pedulisihat.com.

“Dengan peruntukan RM10 juta menerusi Belanjawan Selangor 2018 lalu yang dikongsi bersama Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), skim ini turut diperluaskan kepada golongan M40.

“Sebelum ini, Kerajaan Negeri sudah memulakan program Dialisis Selangor, Bantuan Sihat Selangor, Saringan Sihat Selangor, Skim Kesihatan Wanita MammoSel,” katanya.

Katanya, pelaksanaan Skim Peduli Sihat pula sebagai satu skim perlindungan rawatan kesihatan asas yang kini diperhebatkan dengan suntikan vaksin pneumokokal dan terbaru insuran kesihatan untuk penjawat awam.

“Antara penjagaan kesihatan lain yang akan turut diberi perhatian adalah kesihatan mental dan penjagaan paliatif bagi pesakit kanser,” katanya.


Pengarang :