Selangorkini
GLOBAL

Antarabangsa digesa segera bertindak selesaikan krisis Rohingya

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 22 MAC: Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) mengadakan Program Persidangan Meja Bulat bagi menggerakkan usaha menyelesaikan krisis pelarian etnik Rohingya.

Presidennya, Mohd Azmi Abdul Hamid berkata, rapat temu kali ini lebih menjurus kepada analisis strategi dengan mengetengahkan 12 resolusi untuk melobi segala tindakan mengekang keganasan Kerajaan Myanmar.

Katanya, nyawa etnik Rohingnya yang terbunuh akibat kekejaman Kerajaan Myanmar seolah-olah dibutakan daripada penglihatan dunia antarabangsa.

“Justeru, kita bersama-sama dalam perbincangan ini untuk melontarkan idea dan mencari jalan penyelesaian menghalang kejahatan tersebut daripada terus berlanjutan.

“Namun, kezaliman dilakukan bukan hanya membabitkan etnik Rohingya, malah etnik minoriti lain turut terkesan sama melalui penindasan hebat rejim berkenaan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui SelangorKini selepas Program Perbincangan Meja Bulat: Krisis Rohingya, di Hotel Carlton, di sini, semalam.

Tambahnya, di samping menghulurkan bantuan kemanusiaan seperti makanan, minuman dan pakaian, adalah menjadi tanggunjawab secara kolektif untuk menangani isu asas yang melibatkan kezaliman.

Menyedari hakikat itu, Mohd Azmi berkata, pihaknya memecahkan perbincangan kepada beberapa aspek supaya setiap resolusi digariskan dapat dibincangkan dengan lebih mendalam.

“Umpamanya, strategi mengheret jeneral-jeneral tentera Myanmar ke mahkamah jenayah antarabangsa, mengenakan tindakan undang-undang penalti dan strategi menyekat kezaliman.

“Kita juga mahu kenal pasti dari mana mereka mendapatkan senjata dan kempen yang patut dilaksanakan bagi mempengaruhi China serta Rusia supaya tidak menghalang keputusan dibuat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN),” katanya.

Pada masa sama, beliau menggesa pihak berwajib memberi perhatian sewajarnya terhadap isu pemerdagangan manusia melibatkan pelarian Rohingya yang semakin merebak kesan daripada sindiket pemerdagangan di sempadan Thailand dan Malaysia.

=EZY=

 


Pengarang :