Selangorkini
SELANGOR

Bekalan air Lembah Klang hampir pulih sepenuhnya

OLEH SHEEDA FATHIL

SHAH ALAM, 12 MAC: Bekalan air di semua kawasan Lembah Klang yang terjejas kini menunjukkan perkembangan positif dan hampir pulih sepenuhnya.

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) berkata, peratusan pemulihan kini berada pada tahap 96.8 peratus, setakat jam 6 petang, semalam.

Berdasarkan kenyataan itu, segala usaha dan tindakan perlu sedang diambil bagi meningkatkan tekanan serta penyelarasan di sistem agihan untuk pemulihan bekalan sepenuhnya ke beberapa kawasan yang masih dalam proses pemulihan berperingkat di Petaling, Kuala Lumpur, Klang serta Gombak.

“Peratusan pemulihan bekalan air di Hulu Selangor dan Kuala Langat dilaporkan mencapai 100 peratus iaitu bekalan pulih sepenuhnya, manakala di Klang dan Kuala Lumpur masing-masing mencatat pemulihan sebanyak 98.6 peratus serta 97.3 peratus.

“Di kawasan Gombak, peratusan pemulihan bekalan mencapai 98.3 peratus, manakala Petaling masih pada tahap 83.7 peratus,” katanya.

SYABAS berkata, bantuan bekalan melalui lori tangki air terus digerakkan secara berterusan ke kawasan yang masih terjejas sehingga bekalan air pulih sepenuhnya.

“Pelanggan juga boleh memohon bekalan air bantuan dengan menghantar SMS ke 15300 (Taip: Tanker<jarak>Nama & Alamat),” katanya.


Pengarang :