Selangorkini
Kastam Diraja Malaysia membuat lebihan bayaran tuntutan GST bagi 2019 berjumlah RM4.38 juta.
NASIONAL

Cabaran RM50 Wan Azizah rasai beban GST

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 21 MAC: Ahli Dewan Negeri Kajang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengambil pendirian berbeza mendekati masyarakat, di Dewan Undangan Negeri (DUN) Kajang.

Tampil mengetengahkan isu pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), Wan Azizah menyahut cabaran berbelanja di Pasar Kajang bersama penduduk tempatan dikenali sebagai Kak Nora dengan menggunakan wang RM50.

Cabaran berkenaan dilaksanakan bagi mendapatkan gambaran sebenar terhadap pelaksanaan cukai rakus yang diperkenalkan di peringkat Kerajaan Persekutuan.

Menariknya, gelagat berbelanja Wan Azizah dan Kak Nora turut dimuat naik menerusi video di Facebook Ketua Pembangkang itu dengan tontonan lebih 273,000 pengguna media sosial.

Sementara itu, video berkenaan turut memaparkan Wan Azizah hanya dapat membelanjakan sedikit buah-buahan dan barang basahan dapur, pada kadar RM50.

Katanya, barang di pasar tani kini juga dijual pada kadar tinggi, ekoran kesan pelaksanaan GST yang mula dilaksanakan, pada April 2015.

“Cabaran berbelanja di Pasar Tani Kajang. Memang terasa dengan kesan kenaikan harga barang.

“Barang di pasar tani yang tidak dikenakan GST pun naik harga, apatah lagi barang yang memang dikenakan GST. Rakyat terus terbeban dan ditekan.

“Selamatkan Malaysia untuk masa depan kita bersama!” katanya.

Terdahulu, GST dilaksanakan bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan, dan ia didakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sebagai salah satu sistem cukai yang adil dan menyeluruh serta bermanfaat kepada rakyat.

Bagaimanapun, pimpinan Pakatan sebelum ini mendedahkan, pelaksanaan GST menyebabkan harga barangan melambung tinggi selain pelaksanaannya didakwa bagi membayar liabiliti hutang negara.


Pengarang :