SUKANKINI

FMLLP dan 14 penganjur meterai perjanjian sertai Liga M5

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 25 MAC: Perkongsian Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLLP) bersama 14 penganjur liga komuniti dan sosial memeterai perjanjian bagi menyertai Liga Malaysia Divisyen 5 (Liga M5) untuk musim 2018.

Satu majlis menandatangani perjanjian diadakan semalam di Hotel Forest City, Johor yang disaksikan Tunku Putera Johor, YAM Tunku Abu Bakar Iman Ibni Sultan Ibrahim.

Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP, Kevin Ramalingam, berkata kewujudan Liga M4 dan M5 ini selaras dengan misi dan visi DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim selaku Tunku Pengerusi FMLLP yang mahukan bola sepak dikembalikan kepada rakyat kerana bola sepak Malaysia kini menjadi inklusif dan bukan eksklusif.

“Pembangunan Liga M4 & M5 ini, kita menyasarkan hala tuju bagi liga negeri dan liga sosial dalam bola sepak Malaysia. Perancangan 10 tahun ini dapat meningkatkan penglibatan pemain amatur serta meningkatkan tahap prestasi mereka.

“Sasaran kami juga, pasukan-pasukan Liga M5 ini dapat dipromosikan ke Liga M4, Piala FAM, 100PLUS Liga Premier Malaysia dan seterusnya ke unifi Liga Super Malaysia.” katanya.

Sebanyak 14 penganjur liga yang akan menyertai Liga M5, sembilan daripadanya dari sekitar Lembah Klang manakala dua dari Terengganu dan satu dari Johor, Melaka dan Pahang.

Katanya, banyak lagi pasukan bolasepak akan wujud dan ini akan memberi peluang kepada lebih ramai pemain dan rakyat secara amnya yang boleh terlibat dalam bola sepak di Malaysia.

 

Senarai 14 Penganjur menyertai Liga M5:

1. DD League (Cheras, Kuala Lumpur)
2. Liga Komuniti Puchong (Puchong, Kuala Lumpur)
3. Shah Alam League (Klang, Selangor)
4. Subang Football League (Subang, Selangor)
5. Sunrize Community League (Sungai Buloh, Selangor)
6. Klang Valley League (Shah Alam, Selangor)
7. Liga PBKL DIV 1 (Kuala Lumpur)
8. South Selangor League (Shah Alam, Selangor)
9. Selangor Social Premier League (Shah Alam, Selangor)
10. Melaka Div 1 – Melaka FA (Melaka)
11. Pahang Div 1 – Pahang FA (Pahang)
12. Piala Sultan – Johor FA (Johor)
13. Liga PBSNT – Terengganu FA (Terengganu)
14. Terengganu Amateur League (Terengganu)


Pengarang :