EKONOMI

Harga minyak mentah dunia naik

GLOBAL 14 MAC: Harga minyak mentah dunia kembali stabil pada awal hari ini selepas berdepan dengan kejatuhan harga dua hari sebelum ini.

Sokongan harga komoditi itu pada Rabu disebabkan laporan inventori mentah Amerika Syarikat tidak meningkat seperti yang dijangkakan sekaligus membuka perdagangan yang sihat, lapor REUTERS.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) berada pada AS$60.86 setong pada 0033 GMT, naik 15 cents, atau 0.25 peratus, dari penutupan sebelumnya.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada AS$64.70 setong, naik 6 cents, atau 0.1 peratus.

Inventori minyak AS meningkat sebanyak 1.2 juta tong pada minggu ini hingga 9 Mac, kepada 428 juta tong, kata Institut Petroleum Amerika pada Selasa.

Angka itu berbeza berbanding dengan jangkaan penganalisis untuk peningkatan sebanyak 2 juta tong.

Pengilangan minyak mentah meningkat sebanyak 85,000 tong sehari (bpd), data API menunjukkan.

Walaupun begitu, keadaan pasaran umum kekal lemah, dan harga minyak mentah tidak dapat kembali ke tahap awal 2018 iaitu lebih dari AS$70 setong untuk Brent dan hampir AS$67 setong untuk WTI.

Pengeluaran minyak mentah AS meningkat hampir satu perempat sejak pertengahan 2016 dan keluaran melonjak melepasi 10 juta baril pada akhir 2017, memotong pengeluaran oleh pengeksport utama Arab Saudi.

Pengeluaran minyak mentah AS, terutamanya oleh penggerudian minyak syal, dijangka meningkat melebihi 11 juta tong sehari menjelang akhir 2018, mengambil tempat teratas dari Russia, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA).

SUMBER: REUTERS


Pengarang :