Harga minyak mentah dunia turun | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Harga minyak mentah dunia turun

NEW YORK 13 MAC: Harga minyak mentah jatuh apabila pelabur bergelut dengan kebimbangan berterusan terhadap peningkatan pengeluaran minyak Amerika Syarikat dan pengetatan bekalan dari Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Walaupun penurunan harga minyak mentah dunia itu membimbangkan pelabur tetapi mereka tetap yakin pada hasil Perbendaharaan AS walaupun terdapat peningkatan bagi tempoh tiga dan 10 tahun.

Niaga hadapan minyak mentah Brent merosot 54 cents, atau 0.8 peratus, untuk berada pada harga AS$64.95 setong.


West Texas Intermediate (WTI) pula jatuh 68 cents, atau 1.1 peratus, pada AS$61.36 setong.

Saham AS juga ditutup bercampur-campur, dengan S&P 500 dan Dow Jones Industrial Average berakhir paras bahaya, sementara Nasdaq Composite menambah 28 mata.

Pelabur tenaga kini sedang menimbang peningkatan bekalan AS terhadap kemungkinan OPEC akan mengekalkan pemotongan bekalan yang sudah berkuat kuasa lebih daripada satu tahun.

“Pasaran terus membalikkan idea mengenai peningkatan permintaan global dan pemotongan pengeluaran yang akan menyokong harga,” katanya.

REUTERS

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next