MCK mudahkan mahkamah bersidang di lapangan, percepatkan kes | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Norway

Wartawan

Nazli Ibrahim

MCK mudahkan mahkamah bersidang di lapangan, percepatkan kes

OLEH NAZLI IBRAHIM

KAJANG, 14 MAC: Agenda membawa Mahkamah Syariah turun ke masyarakat mampu membantu golongan kurang berkeupayaan seperti faktor uzur hadir memberi keterangan dalam perbicaraan.

Ketua Hakim Syarie Negeri Selangor, Yang Amat Arif Mohammad Adib Hussain, berkata program membawa mahkamah turun kepada masyarakat dipermudahkan lagi dengan penggunaan Kit Mahkamah Bergerak (MCK).


“Ini kali kedua penggunaan MCK bagi tahun ini atau secara keseluruhan sudah kira-kira 10 kali digunakan apabila kita dapati MCK memberi kesan kepada kami untuk membantu saksi yang uzur memberi keterangan kepada mahkamah.

“Seperti saksi yang ada hari ini pun sudah agak uzur, berumur 84 tahun dan lebih 70 tahun. Jadi mahkamah bersidang di sini untuk mengambil keterangan mereka tanpa mereka perlu datang ke mahkamah.

“Kalau kita nak tunggu pihak terlibat seperti saksi misalnya untuk sihat kadang-kadang memakan masa yang lama tetapi dengan adanya kaedah seperti ini kita boleh turun bila-bila masa apabila pihak terlibat bersedia,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas mendengar prosiding Mahkamah Tinggi Syariah yang diadakan di Surau Ibtidaiyah, Kampung Batu 13 di sini, hari ini.

Jelasnya, pendengaran kes hari ini membabitkan dua saksi uzur berkaitan pengesahan wakaf yang tidak memiliki keupayaan kesihatan untuk hadir sekiranya perbicaraan di adakan di Mahkamah Tinggi Syariah di Shah Alam.

Katanya, sebelum ini JAKESS pernah mengadakan perbicaraan di perkampungan Orang Asal bagi melancarkan kes membabit golongan terbabit.

“Sesetengah mereka agak kekok, ada yang tidak mahu untuk datang ke mahkamah. Jadi untuk memudahkan mereka, kami turun ke lokasi dan dapat menyelesaikan lebih banyak kes setiap kali turun,” katanya lagi.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi Syariah menjalankan pendengaran kes melibatkan pengesahan tanah wakaf yang menempatkan Surau Ibtidaiyah di surau itu sendiri.

Pendengaran kes kali ini membabitkan dua saksi warga emas yang berhadapan masalah kesihatan untuk hadir di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam.

=EZY=

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next