SELANGOR

MPAJ laksana Hari Tanpa Kenderaan minggu kedua setiap bulan

 

OLEH HAFIZAN TAIB

KUALA LUMPUR, 6 MAC: Hari Tanpa Kenderaan anjuran Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) mendapat sambutan menggalakkan daripada komuniti setempat, pada 11 Februari lalu.

Tang Dipertuanya, Abd Hamid Hussain berkata, program yang sarat dengan pelbagai acara itu akan dilangsungkan setiap minggu kedua setiap bulan.

“Program bermula dari jam 6.30 hingga 10 pagi di sepanjang Jalan Pandan Utama dan padang Perbandaran Pandan Indah diisi dengan pelbagai acara antaranya kayuhan santai, pameran, hiburan busking, aktiviti kanak-kanak, sukan dan penjualan hasil kebun komuniti,” katanya.

Beliau berkata, MPAJ juga berhasrat menjalin kerjasama strategik dengan sekolah di kawasan itu dalam menggerakkan aktiviti dan kempen menjaga alam sekitar.

Katanya, ia antara usaha bagi merealisasikan Pelan Tindakan Ampang Jaya Bandar Rendah Karbon 2030 yang mensasarkan penurunan karbon sebanyak 30 peratus menjelang tahun berkenaan.

“Selain itu MPAJ juga mempunyai kebun komuniti dan sangat aktif melaksanakan aktiviti bercucuk tanam dalam kawasan taman perumahan dengan kita memberi kelonggaran kepada penduduk menggunakan rezab kawasan lapang dan longkang untuk melaksanakan aktiviti berkebun.

“Sehingga kini MPAJ mempunyai 10 kebun komuniti sangat aktif berkebun dan menjual hasilnya seperti KRT AU2 Taman Keramat, JMB Ukay Perdana, KRT Merpati B Pandan Indah, Komuniti Ar Raihan Pandan Indah, KRT Pandan Mewah dan JKP 20 Taman Cheras Indah,” katanya.


Pengarang :