GLOBAL

Pencetus teori Big Bang dari kerusi roda meninggal dunia

OLEH: MOHD EZLI MASHUT

GLOBAL 14 MAC: Dunia kehilangan tokoh pemikir dan ahli fizik terkenal dunia apabila Stephen W. Hawking pencetus teori big bang dan berkenaan kosmos dari kerusi rodanya meninggal dunia pada usia 76 tahun.

Kematian Stephen disahkan oleh jurucakap Cambridge University apabila meninggal di rumahnya di Cambridge, England.

Dr Hawking terkenal melalui bukunya “A Brief History of Time: From Big Bang to Black Holes,” yang diterbitkan pada tahun 1988.

Buku itu telah dijual lebih daripada 10 juta salinan dan mengilhami filem dokumentari oleh Errol Morris. Filem 2014 mengenai hidupnya, “Theory of Everything,” dinamakan untuk beberapa Anugerah Akademi dan Eddie Redmayne, yang memainkan Dr Hawking, memenangi Oscar pelakon terbaik.

Stephen William Hawking dilahirkan di Oxford pada 8 Januari 1942. Bapanya, ahli biologi penyelidikan, telah berpindah bersama ibunya dari London untuk melarikan diri semasa pengeboman Jerman.

Hawking dibesarkan di London dan St Albans dan, selepas mendapat ijazah pertama dalam fizik dari Oxford, pergi ke Cambridge untuk penyelidikan pascasiswazah dalam bidang kosmologi.

Sebagai seorang remaja, beliau meminati menunggang kuda dan mendayung tetapi ketika di Cambridge beliau didiagnosis dengan bentuk penyakit neuron motor yang menyebabkan hampir lumpuh sepenuhnya.

Hawking menemui fenomena yang dikenali sebagai radiasi Hawking dengan lubang hitam membocorkan tenaga dan pudar tanpa apa-apa. Beliau terkenal kerana keupayaannya yang luar biasa untuk membayangkan penyelesaian saintifik tanpa pengiraan atau eksperimen.

“Kami amat berdukacita di atas pemergian bapa kesayangan hari ini,” kata anak Hawking iaitu Lucy, Robert, dan Tim dalam satu kenyataan yang dikeluarkan oleh agensi berita Press Association di Britain.

“Beliau merupakan seorang saintis yang hebat dan seorang lelaki luar biasa.”

“Keberanian dan kesungguhan beliau dengan kebijaksanaan dan humornya memberi inspirasi kepada orang ramai di seluruh dunia,” menurut keluarga mendiang.

“Beliau pernah berkata, alam semesta tidak akan bermakna sekiranya ia bukan rumah kepada orang yang kita sayangi. Kami akan merindunya selama-lamanya,” menurut kenyataan itu lagi.

=EZY=

 


Pengarang :