SELANGOR

Sedia hadapi kemungkinan Parlimen bubar ketika DNS bersidang

OLEH NAZLI IBRAHIM

SHAH ALAM, 26 MAC: Dewan Negeri Selangor (DNS) bersedia menghadapi sebarang kemungkinan Parlimen dibubarkan ketika Persidangan Penggal Keenam, DNS Yang Ke-13 Tahun 2018 sedang dijalankan.

Speaker DNS, Hannah Yeoh berkata, pembubaran Dewan Negeri Selangor bergantung kepada Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali dan perkenan Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

“Sekiranya Parlimen bubar ketika persidangan DNS, kita sudah bersedia untuk sebarang kemungkinan. Semua sudah bersedia.

“Kalau parlimen dibubarkan, di peringkat negeri pula bergantung kepada Dato’ Menteri Besar dan Sultan,” katanya kepada media selepas berlangsungnya Istiadat Pembukaan Persidangan Penggal Keenam, DNS Yang Ke-13 Tahun 2018 di DNS di sini, hari ini.

Sementara itu, ketika mengulas perjalanan persidangan DNS kali ini, Hannah menjangkakan persidangan kali ini tidak akan memakan masa yang panjang.

Jelasnya, walaupun beliau menjangkakan persidangan akan berakhir dalam tempoh satu minggu atau kurang daripada itu tetapi ia bergantung kepada perbahasan Ahli Dewan Negeri (ADN) Selangor.

“Kali ini kita ada satu Rang Undang-undang Perhutanan, perbahasan untuk semua Adun dan kita ada lima penyata untuk dibentangkan,” katanya lagi.


Pengarang :