BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor dan Pahang meterai perjanjian sempadan

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 9 MAC: Kerajaan Negeri memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dan Perjanjian Sempadan antara Selangor dengan Pahang, hari ini.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, pemeteraian itu menjadi titik tanda hubungan harmoni secara berterusan bagi menyelesaikan setiap isu demi kepentingan bersama.

“Persempadanan semula yang meliputi jarak keseluruhan sebanyak 99.5km dibuat berdasarkan pertukaran bersama surat-menyurat antara Setiausaha Residen Selangor dan Setiausaha Residen Pahang.

“Pertukaran tersebut dibuat pada 1927 hingga 1929 dengan jajaran sempadan antara kedua-dua negeri ini bermula dari pertemuan sempadan Selangor,Pahang dan Perak,” katanya.

Beliau berkata ketika berucap pada Majlis Menandatangani Perjanjian Sempadan Antara Negeri Selangor dan Pahang, di Hotel Concorde, di sini, hari ini.

Hadir sama pada majlis itu adalah Menteri Besar Pahang, Datuk Sri Diraja Adnan Yaakob dan turut disaksikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya dan Setiausaha Kerajaan Pahang, Datuk Sri Muhammad Safian Ismail.

 


Pengarang :