RENCANA SELANGOR

Wifi Smart Selangor capai 20.7 juta penggunaan

OLEH ERMIZI MUHAMAD

Pemerkasaan inisiatif Wifi Smart Selangor yang diperkenalkan Kerajaan Negeri adalah komponen penting dalam pembangunan Smart Digital Eco-System, negara ini.

Usaha itu, sekali gus meletakkan Selangor sebagai sebuah negeri berteknologi dan berdaya saing seiring hasrat Kerajaan Negeri untuk mengaplikasikan pembangunan Smart State menerusi pemberdayaan Internet Of Things.

Inisiatif berterusan itu dilaksanakan secara komprehansif meliputi keperluan kemudahan Wifi Smart Selangor yang turut dinikmati masyarakat bukan sekadar di bandar, namun turut dirasai masyarakat pinggir bandar.

Permulaannya, perkhidmatan wifi percuma mula dilaksanakan sebagai keperluan ‘digital lifestyle’ untuk memastikan rakyat di negeri itu menerima informasi tepat dan bebas.

Keperluan itu disifatkan bersesuaian dengan Enakmen Kebebasan Informasi yang pernah dibentangkan di Dewan Negeri Selangor (DNS), pada 2013.

Hasil keberkesanan itu menyaksikan jumlah penembusan internet yang dulunya hanya mencatatkan pertumbuhan sekitar 23.4 peratus kini mengalami pertambahan mendadak, pada kadar maksima.

Capai 4,000 kawasan hotspot 

Ia menyaksikan hampir 4,000 kawasan hotspot wifi percuma boleh diakses di seluruh Selangor tanpa mengira jurang perbezaan bandar dan pinggir bandar dengan jumlah pengguna berdaftar seramai 916,829 pengguna.

Hasilnya, sebanyak 20.7 juta pengguna dicatatkan sejak pelancaran WiFiSS pada September lalu berdasarkan rekod dikeluarkan Permerbadanan Menteri Besar (MBI).

Lebih membanggakan, hasil dapatan didedahkan MBI mendapati seramai 83 peratus pengguna berpuas hati dengan perkhidmatan itu berdasarkan kepada kajian dijalankan pada 19 Septemberi lalu ke atas 10,000 pengguna.

Pada masa sama, akses tahap liputan Wifi Smart Selangor di kawasan bandar kini sudah mencapai perolehan melebihi 70 peratus, bagi tempoh sehingga penghujung tahun lalu.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, sasarannya tertumpu kepada keperluan penggunaan teknologi di kawasan bandar, namun tidak dilupakan sama sekali, di kawasan luar bandar.

“Kerajaan Negeri akan terus menerokai bidang kerjasama pelbagai peringkat bersama gergasi teknologi maklumat global menerusi penggunaan teknologi terkini bagi menghasilkan dasar yang lebih tepat dan berkesan kepada masyarakat bandar dan di luar bandar,” katanya.

Peruntukan RM21.6 juta kukuh perancangan IOT 

Lanjutan pelaksanaan itu dibuktikan menerusi peruntukan jangka panjang yang diumumkan Dato’ Menteri Besar pada pembentangan belanjawan lalu menyaksikan RM21.6 juta disediakan bagi mengukuhkan agenda itu.

Ia meliputi projek pembangunan bagi kemudahan Infrastruktur Digital, Public Citizen Psrtnership (PCP) Pembangunan Epicentre dan Accelerator serta Pembangunan Silbus Internet Of Things yang menjurus kepada perkhidmatan wifi.

“Dengan meningkatnya mobiliti dan ‘connectivity’, Selangor akan menerajui pelan transformasi digital untuk membina negeri pintas, pantas dan ‘more connected’ bersama rakyat seluruh negeri,” kata Mohamed Azmin.

Sementara itu dilaporkan, capaian perkhidmatan jaringan Wifi Smart Selangor kini sudah mencapai petunjuk prestasi utama (KPI) yang diletakkan Kerajaaan Negeri.

Exco Pendidikan, Pembangunan Modal Insan, Sains dan Teknologi serta Inovasi, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, perkembangan positif itu memperlihatkan komitmen Kerajaan Negeri meningkatkan akses teknologi kepada seluruh rakyat.

“Tumpuan pemasangan wifi percuma ini dibuat menerusi keperluan dan permintaan khususnya di kawasan bandar yang memerlukan penerokaan teknologi kepada pelabur serta komuniti setempat,” katanya.

Sasar jaringan percuma luar bandar 

Justeru, bagi memastikan perkembangan jalur lebar itu mampu memenuhi keperluan pengguna, maka MBI komited menambahbaik liputsan di tiga kawasan paling rendah akses perkhidmatan itu.

Kawasan terbabit termasuk di Majlis Daerah Kuala Selangor, Majlis Daerah Hulu Selangor dan Majlis Daerah Kuala Selangor.

Seterusnya, sasaran lain termasuk permasangan kemudahan wifi Percuma di 100 Bas Smart Selangor serta meneroka penyelesaian alternatif di kaawasan luar bandar bagi menampung kemampanan keperluan wifi, di seluruh Selangor.

Hasilnya, kemudahan Wifi Smart Selangor adalah inisiatif jangka panjang yang berjaya merapatkan jurang digital kepada masyarakat untuk lebih bermaklumat.

Keberkesanannya akan terus meletakkan Selangor sebagai sebuah negeri berteknologi dan maju seiring keperluan Internet of Things kini.


Pengarang :