NASIONAL

ECRL bakal dihentikan jika PAKATAN menang PRU14

OLEH SYAZWANI SUFIAN

SHAH ALAM, 2 APR: Jika Pakatan Harapan (PAKATAN) memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), tidak mustahil Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) bakal dihentikan kerana ia disifatkan satu pembaziran dan membebankan kewangan negara.

Pengerusi PAKATAN, Tun Dr Mahathir Mohamed berkata, beliau akan mengkaji semula projek membabitkan pembinaan laluan rel sejauh 688 kilometer merentasi sebahagian Selangor, Pahang, Terengganu dan Kelantan yang memakan belanja bernilai RM55 bilion.

“Jika tidak diperlukan, henti setakat yang sudah buat sahaja. Kita mungkin terpaksa membayar sejumlah pampasan tetapi itu lebih baik daripada menanggung hutang berterusan.

“Kalau difikirkan secara logik, siapa mahu menghabiskan masa 14 jam dalam kereta api dari Kota Bharu, Kelantan ke Pelabuhan Klang, Selangor berbanding 30 minit dengan menggunakan penerbangan,” katanya lapor Bernama.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri Program Bicara Bersama Tun M Siri 2.0: Cabaran Ekonomi Anak Muda anjuran Akademi Siasah Anak Muda (Aksi Muda), semalam.

ECRL adalah projek dibiayai syarikat China yang dijangka siap, pada 2024.

Terdahulu, Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali juga menegaskan jika projek itu tidak telus sehingga menelan belanja mahal, Kerajaan Negeri sama sekali membantah keras.

“Projek ini terlalu mahal. Ia menggunakan wang rakyat. Menjadi tanggungjawab saya menjaga hak rakyat dan bukan menjaga kepentingan syarikat yang cuba mengaut keuntundan melalui projek ini.

“Selain itu, Kerajaan Negeri juga membantah jika projek ini akan melalui Permatang Kuarza Gombak yang mendapat kelulusan Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) iaitu warisan yang tidak boleh diusik,” katanya.


Pengarang :