SELANGOR

Kursus Latihan Asas Parajurit terap elemen Smart Partnership

OLEH NORHAYATI UMOR

KUALA LANGAT, 4 MEI: Kursus Latihan Asas Parajurit Muda Penguatkuasa Selangor Siri 1/2018 kini mengetengahkan konsep baru, iaitu Smart Partnership dan strategi lautan biru.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mohd Amin Ahmad Ahya berkata, konsep yang menerapkan elemen ketenteraan dalam modul latihan itu memberi banyak faedah kepada Pusat Latihan Penguatkuasa Selangor (PULAPES) dan Rejimen 502 Askar Wataniah dalam jangka panjang.

“Menerusinya, PULAPES dapat memberi pendedahan baru mengendalikan kursus ini selain Rejimen 502 menambah bilangan sukarelawan dalam pasukan askar wataniah yang merupakan aset penting sebagai benteng mempertahankan kedaulatan negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Tamat Kursus Latihan Asas Parajurit Muda Penguatkuasa Selangor Siri 1/2018, di sini.

Mohd Amin yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pendukung Angkatan Sukarela Persekutuan Negeri berkata, penguat kuasa yang menyertai kursus itu beruntung kerana diberi pendedahan lebih holistik dan dinamik.

“Selain diberi pengetahuan berkenaan undang-undang Pihak Berkuasa Tempatan, tanah dan sivil serta perintah Am, mereka ini diberi latihan yang menekankan pembentukan disiplin, asas ketenteraan, pengurusan senjata dan menembak, kawad, latihan medan dan latihan kecergasan juga pandu arah,” katanya.

 


Pengarang :