NASIONAL

Malaysia boleh muflis ekoran hutang menimbun

OLEH NAZLI IBRAHIM

SUNGAI BULOH, 7 MEI: Negara berisiko untuk muflis seperti Greece dan Argentina jika gagal membayar hutang yang semakin menimbun termasuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB), bernilai RM42 bilion.

Calon Parlimen Sungai Buloh, R Sivarasa berkata, hutang itu perlu dibayar generasi hari ini dan generasi akan datang bagi mengelakkan negara muflis.

“Kalau bukan kita bayar sudah tentu anak dan cucu kita perlu bayar hutang ini dan jika tak bayar, suatu hari nanti negara kita juga boleh muflis seperti Greece dan Argentina.

“1MDB syarikat yang digunakan untuk pinjam duit dan kini hutang 1MDB sahaja sudah RM42 bilion walaupun kita tak nampak satu pun hasilnya,” katanya pada Program Bicara 10 Janji 100 Hari di Taman Saujana Utama di sini, malam tadi.

Katanya, skandal 1MDB pertama kali berjaya dihidu Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa beliau menduduki kerusi Ketua Pemangkang di Dewan Rakyat, pada 2009.

Katanya, negara ini hanya boleh diselamatkan jika rakyat memilih Pakatan Harapan (PAKATAN) untuk mentadbir negara selepas Pilihan Raya Umum ke-14 nanti.


Pengarang :