NASIONAL

Media lebih meriah jika PAKATAN menang

OLEH NAZLI IBRAHIM

SUNGAI BULOH, 2 MEI: Industri media di negara ini dijangka lebih meriah jika Pakatan Harapan (PAKATAN) menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) kali ini.

Calon kerusi Parlimen Sungai Buloh, R. Sivarasa berkata, hal ini berikutan PAKATAN akan memansuhkan akta yang dianggap mencabuli kebebasan demokrasi dan bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

“Antara akta ini termasuklah akta berkaitan percetakan di mana langkah ini akan membebaskan media untuk menyampaikan suara rakyat.

“Jika ada yang difitnah mereka boleh memfailkan saman fitnah, namun kita memahami jika ianya memakan kos tinggi kita mengkaji apakah saluran yang boleh digunakan,” katanya ketika ditemui SelangorKini di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Parlimen Sungai Buloh di sini, semalam.

Jelasnya, langkah ini juga mampu membuka peluang lebih besar kepada pengamal media negara ini untuk mengembangkan kerjaya masing-masing.

Katanya, selain itu ianya turut memberi kesan positif kepada industri penerbitan lain.

“Kita tidak akan menyekat media yang mengkritik kerajaan seperti yang dilakukan Kerajaan Barisan Nasional hari ini,” katanya.

=EZY=


Pengarang :