Selangorkini
BERITA UTAMA SELANGOR

Selangor bidas BN Kedah, ciplak dasar PAKATAN

OLEH ERMIZI MUHAMAD

AMPANG, 5 MEI: Kerajaan Selangor membidas Umno Barisan Nasional Kedah yang melancarkan manifesto serupa sebagaimana dasar yang sudah dilaksanakan pentadbiran negeri, sejak dua penggal lalu.

Dato’ Menteri Besar, Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali berkata, idea ‘menciplak’ dasar negeri itu membuktikan kelemahan parti itu untuk mentadbir Kedah dan Putrajaya, amnya.

“Di Selangor kita laksanakan IPR (Inisiatif Peduli Rakyat. Tetapi minggu lepas di Kedah, Menteri Besar Kedah lancar manifesto Barisan Nasional Kedah yang bertemakan Agenda Peduli Rakyat.

“Kalau Kedah nak ikut cara Selangor, baik serah sahaja kepada Kedah dan Putrajaya kepada Pakatan. Biar kita urus dan selesai semuanya,” seloroh Mohamad Azmin.

Beliau berkara demikian ketika berucap ada Ceramah Umum Dewan Undangan Negeri (DUN) Lembah Jaya di Padang Awam Taman Kosas, malam tadi.

Sebelum ini, Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah memperkenalkan dasar baru Agenda Peduli Rakyat yang dilihat signifikan dengan pelaksanaan IPR Selangor.

Pelaksanaannya meliputi agenda berkebajikan hampir serupa sebagaimana yang sudah dilaksanakan pentadbiran Pakatan yang diterajui kepimpinan Mohamed Azmin.

Untuk rekod, IPR dilaksanakan di Selangor dengan memberi keutamaan kepada jaminan kebajikan rakyat yang lebih baik di bawah urus tadbir PAKATAN.

Antara keberkesanan dasar IPR termasuklah inisiatif pemberian air percuma, Bas Smart Selangor Percuma, akses kesihatan terbaik, wifi percuma dan banyak lagi.

=EZY=


Pengarang :