Empangan pecah tenggelamkan bandar, kampung, lebuh raya Myanmar | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

Empangan pecah tenggelamkan bandar, kampung, lebuh raya Myanmar

YANGON 29 OGOS: Sebuah empangan pecah di tengah Myanmar hari ini menyebabkan bandar berhampiran, dua perkampungan serta sebatang lebuh raya menghubungkan tiga bandar terpenting negara itu, ditenggelami air, kata jabatan bomba di Facebook.

Tiga bandar penting itu ialah Yangon, Mandalay dan ibu kota Naypyitaw.

Jabatan Perkhidmatan Bomba Myanmar mula menjalankan operasi mencari dan menyelamat serta menghantar jentera ke kawasan sekitar empangan digelar Swar. Banjir menenggelamkan bandar berhampiran dengan nama sama.


Jabatan Bomba turut menutup jambatan lebuh raya Yangon-Mandalay di kawasan itu. Gambar dihantar di Facebook menunjukkan jambatan dengan paras air hampir ke permukaan jalan dengan bomba, polis dan tentera berkumpul di sebelah tepi, memantau situasi itu.

Akhbar tempatan, Kumudra, menghantar video di Facebook menunjukkan ketua komander tentera Myanmar, Min Aung Hlaing berada di tempat kejadian.

SUMBER: REUTERS

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next