SELANGOR

IRIISE: Tiga pensyarah UNISEL raih pingat perak

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 23 OGOS: Hasil ciptaan ‘Teh Mikania’ berjaya melonjakkan nama tiga pensyarah Universiti Selangor (UNISEL) apabila merangkul pingat perak sempena International Research Innovation Invention Solution Exposition (IRIISE), di Universiti Malaya, baru-baru ini.

Mewakili Fakulti Kejuruteraan dan Sains Hayat (FSKH), ia diketuai Sarimah Mat Nawi termasuk dua pensyarah lain iaitu Nurhafizah Ibrahim dan Nurkhairul Bariyah, serta dua pensyarah Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Pengarah Komunikasi Korporatnya, Hasril Abu Hassan berkata, ciptaan kreatif dan inovatif itu terhasil daripada produk herba sejenis tumbuhan iaitu ‘Mikania Micrantha’ yang sudah dikeringkan.

“Daun Mikania telah terbukti secara saintifik dapat membekalkan tenaga, baik untuk kesihatan dan memperkuatkan sistem ketahanan badan,” katanya menerusi kenyataan di Facebook.

Beliau berkata, IRIIISE diadakan bagi memupuk budaya inovasi dalam kalangan pelajar dan penyelidik serta menggalakkan gabungan antara akademik juga industri.

“Justeru, seluruh warga UNISEL mengucapkan tahniah dan syabas atas kejayaan mengharumkan nama UNISEL,” katanya.


Pengarang :