Selangorkini
Kastam Diraja Malaysia membuat lebihan bayaran tuntutan GST bagi 2019 berjumlah RM4.38 juta.
NASIONAL

Kastam tuntut RM19.4 bilion bayaran balik GST tapi tak lulus

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 11 OGOS: Sebanyak RM19.4 bilion sudah dituntut Jabatan Kastam Diraja Malaysia (Kastam) untuk pembayaran balik Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tetapi tidak diluluskan Mesyuarat Tabung Amanah Bulanan.

Ketua Pengarah Kastam, Datuk Seri T Subromaniam berkata, daripada keperluan pembayaran balik GST sebanyak RM82.9 bilion yang dilaporkan, hanya RM63.5 bilion dibayar melalui Tabung Amanah, sepanjang tempoh 1 April 2015 sehingga 31 Mei lalu.

Katanya, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion, pada 31 Mei lalu.

“Tabung Amanah adalah satu kumpulan wang yang diwujudkan bagi tujuan pembayaran balik GST di bawah Seksyen 54, Akta Cukai Barang dan Perkhidmatan (2014).

“Semua bayaran GST dimasukkan ke dalam Akaun Kumpulan Wang Disatukan yang kemudiannya akan dipindahkan kepada Tabung Amanah untuk membolehkan pembayaran balik GST dapat dilaksanakan,” katanya dalam kenyataan media.

Subromaniam berkata, jumlah itu adalah berdasarkan kepada Borang GST-03 (untuk menuntut bayaran balik GST) yang difailkan ke dalam sistem GST Kastam oleh pembayar cukai.

“Oleh itu, pada 31 Mei lalu, Tabung Amanah masih memerlukan dan mengalami kekurangan untuk membayar tunggakan bayaran balik cukai GST sebanyak RM19.4 bilion,” katanya.

 


Pengarang :