SELANGOR

Kerajaan Negeri fokus pembangunan potensi kanak-kanak

OLEH ZAREEF MUZAMMIL

SHAH ALAM, 12 OGOS: Pembangunan potensi dan jati diri kanak-kanak, antara fokus utama Kerajaan Negeri dalam melahirkan pelapis kepada pemimpin semua peringkat di masa hadapan.

EXCO Kesihatan, Kebajikan, Pemberdayaan Wanita dan Keluarga, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, agenda itu selaras memastikan kebejatan sosial dalam kalangan kanak-kanak dapat dikurangkan, terutama di kawasan bandar.

“Pencorakan disiplin yang baik dan kepimpinan berhemah harus dipraktikkan secara berterusan supaya ia menjadi amalan serta budaya, sekali gus diikuti rakan sebaya juga masyarakat sekeliling.

“Selain itu, semangat kesukarelawan juga perlu diterapkan sejak kecil supaya setiap rakyat di negara ini khususnya, dapat menyumbang semula kepada masyarakat dan membantu mereka yang lebih memerlukan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Penutup Kursus Asas Kepimpinan dan Kesukarelawanan Selangor Teen 2018, di Hotel D’Palma, di sini, hari ini.

Mengulas mengenai program itu, Siti Mariah berkata, ia merupakan program kelolaan Jawatankuasa Tetap Kebajikan Selangor, melalui usahasama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor sebagai inisiatif memantapkan ‘Selangor Teen Volunteers’.

Katanya, program terbabit diwujudkan sejak 2016 bagi melahirkan pemimpin berkualiti dan memberi pendedahan berkaitan peranan serta perancangan projek kesukarelawanan.

“Justeru, bagi mencapai hasrat itu, Kerajaan Negeri bersetuju dan menyokong sepenuhnya penganjuran kursus asas kepimpinan dan kesukarelawanan bagi memantapkan jati diri kanak-kanak.

“Jadi, proses untuk memberi kesedaran kepada rakyat supaya terlibat dalam program sukarelawan ini adalah satu visi jangka masa panjang.

“Kita mahu melahirkan ramai sukarelawan di Selangor, yang sanggup bekerja dengan seikhlas hati dan menjadikan ia sebagai ibadah,” katanya.

Terdahulu, hadir sama menjayakan majlis, Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor, Hanafi Maulud dan Ketua Penolong Pengarah Bahagian Kanak-Kanak serta Perintah Khidmat Masyarakat, Sunarni Mastury.

Seramai 62 peserta daripada Pusat Aktiviti Kanak-Kanak seluruh Selangor, menjayakan kursus yang berlangsung selama dua hari bermula dari 11 hingga 12 Ogos itu.


Pengarang :