NILAI, 11 Jun — Orang ramai tidak melepaskan peluang melihat model perumahan Youth City dan mendapatkan informasi tentang unit rumah yang dilancarkan pada Majlis Pelancaran Perumahan ‘Youth City’ Tower D ‘Sayangi Anak Nogori’ di Vision City Sales Gallery, Persiaran Pusat Bandar, Bandar Baru Nilai, hari ini. — fotoBERNAMA (2018) HAK CIPTA TERPELIHARA
NASIONAL

KPKT kaji semua aspek sebelum putuskan keperluan pemberian insentif

OLEH AFIX REDZUAN

SHAH ALAM, 12 OGOS: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) sedang mengkaji semua aspek bagi menyelesaikan isu projek terbengkalai yang sedia ada supaya ia dapat diteruskan semula.

Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata, KPKT perlu menyusun semula perkara berkenaan supaya penyelarasan kerja dapat dilakukan kerana ada sesetengah projek mampu menyumbang kepada kuantiti keperluan pasaran khususnya melibatkan projek perumahan.

“Buat masa ini, saya sedang mengkaji semua projek terbengkalai. Ia bukan soal kuantiti kerana bilangannya sekitar 300 lebih tetapi saya melihat semula dari aspek sistem, prosedur, syarat serta garis panduan kerana melibatkan perihal keberkesanan kementerian mengambil alih projek ini.

“Kita bukan sahaja ada projek terbengkalai tetapi ada projek sakit dan projek terbiar,” katanya kepada Selangor Kini.

Menyentuh soal insentif, beliau berkata perkara itu akan difikirkan kemudian.

Menurutnya, jika dilakukan secara tersusun, tidak perlu diberikan insentif dan Kerajaan perlu memainkan peranan supaya ia dapat diselesaikan segera.

Sebelum ini, EXCO Perumahan dan Kehidupan Bandar Negeri Selangor, Haniza Talha mencadangkan supaya KPKT memberikan insenitf kepada pemaju penyelamat yang bersedia tampil untuk menyelesaikan pembangunan projek terbengkalai.

Katanya, sebanyak 106 projek terbengkalai direkodkan di Selangor melibatkan perumahan, komersil, industri dan pembesaran kampung.

Sehingga April 2018, 91 daripada jumlah itu melibatkan projek perumahan.


Pengarang :