KENYATAAN MEDIA

Memantapkan agenda Reformasi

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.

Alhamdulillah. Saya Halimey Abu Bakar calon Pakatan Harapan Pilihan Raya Kecil N32 DUN Seri Setia, sekali lagi mengucapkan syukur kepada Ilahi atas kesihatan dan keupayaan yang dikurniakan kepada saya hari ini.

Terima kasih saya ucapkan kepada pihak media dan sukarelawan yang membantu rapat dalam member sokongan kepada saya serta mendoakan saya dalam meneruskan perjalanan ini.

Secara ringkas, agenda reformasi adalah bertujuan membuat perubahan dan pembaikan ke atas sistem lama kerajaan terdahulu yang dilihat pincang dan menyimpang daripada perjuangan membela rakyat dan negara.

Penyertaan saya dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) pula adalah untuk menyokong agenda reformasi yang diilhamkan oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.
Dengan terbentuknya kerajaan Pakatan Harapan di peringkat pusat dan negeri, saya secara peribadi menyokong sepenuhnya agar agenda reformasi ini dapat dijadikan realiti.

1. Teras pelaksanaan agenda reformasi berfungsi untuk menegakkan sebuah kerajaan yang adil, telus dan berintegriti. Bagaimanapun, amalan rasuah sebelum ini telah banyak menyebabkan kerosakan sistem di dalam negara.

Oleh itu, saya amat menyokong usaha berterusan membanteras rasuah dan pelakunya pula dikenakan hukuman berat.

Prinsip menegakkan keadilan juga adalah merupakan sebahagian daripada ajaran yang dianjurkan dalam Al-Quran.

Konsep keadilan ini meliputi KEADILAN HUKUM, KEADILAN SOSIAL dan KEADILAN EKONOMI.

Bagi mendapatkan KEADILAN HUKUM, juga diingatkan supaya sistem kehakiman perlulah bebas daripada campur tangan politik. Ia seharusnya menepati prinsip pengasingan kuasa di antara eksekutif dan legislatif kehakiman.

2. Begitu juga prinsip KEADILAN EKONOMI.

Perlu difahami bahawa setiap rakyat, tanpa mengira kaum atau latar belakang budaya dan agama adalah berhak untuk menikmati kekayaan negara.

Faedah daripada hasil ekonomi negara ini harus diagih secara adil dan tidak berpilih.

Sehubungan itu, di peringkat DUN Seri Setia, saya akan terus memperjuangkan prinsip pengagihan kekayaan ekonomi negara ini supaya ia dilakukan dengan telus dan tanpa prejudis.

Kita tidak boleh membiarkan kekayaan negara hanya dinikmati oleh segolongan tertentu sahaja.

Sebagai contoh, saya menyokong penuh agar setiap tender bagi sebarang projek kerajaan dilaksanakan mengikut sistem terbuka.

 

Malah saya berpandangan Akta Anti Monopoli juga perlu diwujudkan untuk mengawal agar pengagihan kekayaan negara dapat dilakukan dengan adil.

 

3. Begitu juga berkaitan KEBEBASAN MEDIA

 

Saya melihat agenda reformasi perlu dilaksanakan supaya media bebas menjalankan tanggungjawabnya sebagai suara ketiga dalam sistem semak dan imbang.

Media tidak boleh diletakkan di hujung telunjuk sehingga mereka gagal berperanan sebagai medium yang bebas melaporkan maklumat kepada orang ramai.

Malah pada hari ini, media sosial turut menjadi wadah terpenting rakyat sebagai ‘mata-mata’.Jika kebebasan media dibunuh, maka rakyat dan negara juga akan menjadi korban akhirnya.

 

4. Sementara itu, saya juga menyokong supaya sistem yang diamalkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut direformasikan. Ini bertujuan untuk menambah baik amalan dalam demokrasi, terutama dalam proses memilih barisan kepemimpinan yang baik di seluruh negara.

 

5. Pelantikan ahli lembaga SPR pula hendaklah terdiri daripada kalangan tokoh daripada pelbagai parti yang ada. Begitu juga perbuatan memanipulasi daftar pemilih dan sistem pilihan raya yang kurang telus. Semua ini memerlukan pembaikan menerusi agenda reformasi yang dimaksudkan.

 

6. Menjunjung usaha untuk melaksanakan agenda reformasi, saya juga ingin mengulangi iltizam saya untuk terus menjadi pemimpin PEDULI RAKYAT.

Saya telah mempersiapkan diri untuk menjadi pemimpin yang jujur dan berani membawa suara rakyat ke dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk dibincang dan dibahas bagi mencari keputusan yang terbaik, khususnya untuk pengundi di DUN SERI SETIA.

 

Setiap masalah pengundi di kawasan ini tidak akan diabaikan. Usaha akan dilakukan untuk mencari jalan penyelesaiannya.

Saya menjunjung prinsip ini kerana sifat peduli kepada rakyat juga adalah sebahagian daripada amanah yang mesti dipikul apabila kita dilantik menjadi seorang pemimpin.

 

7. Akhir sekali saya berikrar untuk terus memperjuangkan dasar-dasar baik dan pelaksanaan agenda reformasi kerajaan PAKATAN HARAPAN Selangor, demi memastikan rakyat khususnya di DUN Seri Setia dapat merasai nikmat ‘kemerdekaan’ selepas kerajaan terdahulu ditumbangkan.

 

Bersama ikrar dan iltizam ini, saya sekali lagi saya mohon dan merayu satu undi yang dimiliki oleh semua penggundi untuk menggundi Pakatan Harapan pada 8 September ini.

 

 

HALIMEY BIN ABU BAKAR

No. 1, Calon Pakatan Harapan

 

Dikeluarkan oleh
Sekretariat Media
Bilik Gerakan Utama PH
PRK N32 Seri Setia


Pengarang :