SELANGOR

PRK Seri Setia: IPR lebih baik daripada BR1M

OLEH AFIX REDZUAN

PETALING JAYA, 28 OGOS: Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) yang diperkenalkan Kerajaan Selangor lebih baik, berbanding Bantuan Rakyat 1 Malaysia dalam memberdaya wanita, pada masa kini.

Calon Pakatan Harapan bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Seri Setia, Halimey Abu Bakar berkata, wanita antara yang menerima manfaat IPR menerusi beberapa program seperti Kasih Ibu Smart Selangor (KISS), Skim Peduli Sihat dan HIJRAH Selangor.

“IPR lebih baik daripada BR1M. Wanita mendapat keistimewaan menerusi KISS, pemberian baucar RM200 setiap bulan.

“Kebanyakan wanita memohon IPR seperti program KISS, HIJRAH Selangor dan Skim Peduli Sihat,” katanya dalam sidang media di Bilik Gerakan Utama DUN Seri Setia.

IPR yang menampilkan lebih 40 inisiatif mula diperkenalkan Kerajaan Negeri sejak mentadbir Selangor, pada 2008 dan dilaksanakan secara menyeluruh di semua pringkat dalam meningkatkan taraf kehidupan rakyat.

Berbanding BR1M yang bersifat’one-off’, inisiatif itu tidak mensasarkan kepada golongan sepatutnya, bahkan menjadi ‘gula-gula’ politik pimpinan sebelum ini.

Minggu lalu, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dilaporkan berkata, kerajaan akan mengurangkan jumlah BR1M sedikit demi sedikit sebelum ia dimansuhkan.


Pengarang :