BERITA UTAMA SELANGOR

Rangka semula IPR, bentuk pembangunan lebih efisien

OLEH HAFIZAN TAIB

LANGKAWI, 15 OGOS: Kerajaan Negeri akan merangka semula program Inisiatif Peduli Rakyat (IPR) dan pembangunan lain dengan lebih efisien demi kebaikan rakyat serta negeri.

Dato’ Menteri Besar, Amirudin Shari berkata, program yang membawa banyak manfaat kepada rakyat itu akan ditambah baik melalui rumusan hasil pandangan pelbagai pihak berkaitan.

“Kita mengadakan retreat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri ini setiap tahun bagi mengamati beberapa pendekatan khususnya tahun ini dan tahun depan dalam tempoh singkat serta sederhana supaya kita dapat merangka program lebih efisien yang membawa kebaikan kepada negeri.

“Antara dibincangkan bagaimana kita merangka semula program digerakkan sebelumnya dengan mendapatkan pandangan pakar seperti Institut Penyelidikan Ekonomi Negara, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Jabatan Statistik Negara dengan mereka memberi gambaran jelas bagaimana polisi dapat dirangka dengan lebih terperinci terhadap program dijayakan, termasuk IPR.

“Ia dinilai semula supaya dapat dirancang semula, terutama apabila belanjawan 2019 dibentangkan, pada akhir November ini,” katanya kepada Media Selangor, di sini.

Beliau berkata, retreat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri yang diadakan, di sini memberi kelebihan kerana mendapat pandangan Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) berhubung pembangunan kawasan itu melalui sumber alam yang menjadi tarikan kepada pelancong domestik dan luar.

Katanya, sumber alam itu dipelihara dengan baik dan Langkawi diiktiraf sebagai salah satu pulau warisan dunia.

“Banyak perkara boleh kita pelajari, terutama dalam meningkatkan kualiti pelancongan negeri dan saya tiada masalah untuk menjalin kerjasama dengan Kerajaan Kedah juga negeri lain, di Malaysia.

“Saya harap jabatan dan agensi Kerajaan Negeri dapat melihat lebih jauh potensi kerjasama serta belajar bagaimana cara mereka memelihara alam semula jadi juga aset pelancongan dimiliki,” katanya.


Pengarang :