NASIONAL WANITA & KEBAJIKAN

24,405 suri rumah mendaftar i-Suri dan i-saraan setakat 20 September

OLEH NAZLI IBRAHIM

KUALA LUMPUR, 29 SEPT: Program insentif i-Suri yang diperkenalkan Kerajaan Persekutuan dalam tempoh 100 hari pertama kerajaan baharu Pakatan Harapan (PAKATAN) semakin mendapat sambutan luar biasa golongan wanita.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, sehingga 20 September, seramai 11,562 wanita telah berdaftar dengan program i-Suri dan 12,843 orang lagi medaftar dengan i-saraan.

“Pelancaran i-Suri pada 8 Ogos 2018 adalah untuk mewujudkan jaringan keselamatan sosial yang asas kepada golongan suri rumah yang memikul tanggungjawab untuk mendidik dan membesarkan anak yang terdedah kepada risiko apabila berlaku musibah dalam keluarga.

“Pelaksanaan i-Suri adalah contoh kepada perancangan yang lebih inklusif dan proaktif kepada kumpulan sasar iaitu para suri rumah untuk mempunyai simpanan persaraan dan perlindungan sekiranya berlaku musibah dalam rumah tangga,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat itu berkata demikian pada Majlis Perasmian Program Santuni Rakyat di Kompleks Membeli Belah Midpoint, Pandan Indah di sini, hari ini.

Sementara itu i-Sara pula direka khusus bagi membolehkan individu yang bekerja sendiri atau golongan yang menerima pendapatan bulanan tidak tetap seperti pemandu teksi, petani dan pekerja bebas dapat menikmati manfaat seperti ahli KWSP.

Sementara itu, ketika menyentuh program Santuni Rakyat, Wan Azizah berkata, ianya merupakan satu insentif dilaksanakan Kementerian Pembangunan Wanita dan Keluarga dan Masyarakat (JPWKM) bagi mempromosikan perkhidmatan kementerian dan agensi di bawahnya.

Antara agensi terbabit, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Jabatan Pembangunan Wanita (JPW), Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Institut Sosial Malaysia (ISM) dan Yayasan Kebajikan Negara (YKN) kepada rakyat khususnya masyarakat di Pandan.

Selain agensi Kerajaan Persekutuan, agensi Kerajaan Negeri seperti Institut Wanita Berdaya turut terlibat menjayakannya.

Katanya, antara objektif utama program itu adalah meraikan sesi keterlibatan pemimpin setempat dan agensi kerajaan bersama rakyat, menyebar luaskan perkhidmatan, peranan, fungsi inisiatif dilaksanakan JPWKM dan lain-lain.


Pengarang :