BMW keluarkan motosikal bergerak sendiri ala ‘Knight Rider’ | Selangorkini


About the contributor

Norway

Pengarang

Mohd Ezli Mashut

BMW keluarkan motosikal bergerak sendiri ala ‘Knight Rider’

BERLIN 17 SEPT: Pengeluar kenderaan Jerman, BMW baru sahaja memperkenalkan sebuah model motosikal bergerak sendiri yang mana ia boleh memecut dan melengkapkan satu pusingan di litar dan parkir tanpa penunggang.

Satu klip video yang dikongsi oleh BMW Motorrad, unit pengeluaran motosikal syarikat berkenaan, menunjukkan aplikasi teknologi itu pada model R1200GS. Ia mengambil masa selama dua tahun untuk dibangunkan.

 


Jentera itu menggunakan satu perisian pintar yang membolehkan enjin dihidupkan, kawalan motosikal, kuasa memecut dan mengambil selekoh serta membrek tanpa campur tangan manusia.

BMW berharap teknologi kecerdasan pintar (AI) boleh membantu meningkatkan keselamatan penunggang menerusi bantuan kawalan tunggangan dan membrek dalam situasi berbahaya atas jalan.

Syarikat itu mendakwa kenderaan itu dibina bukan untuk pengguna tetapi sebagai medium memahami bagaimana ciri keselamatan baharu boleh diserapkan ke dalam rangkaian produk motosikal BMW.

Bagaimanapun, kumpulan pengkaji yang menghabiskan masa beratus-ratus jam melakukan penyelidikan dan pembangunan teknologi tersebut berharap AI itu boleh dipasang dalam model-model motosikal BWM pada masa hadapan.

Firma automotif itu tidak mendedahkan jenis teknologi yang digunakan untuk tunggangan sendiri tetapi dipercayai membabitkan kamera sensor, lidar dan teknologi AI.

SUMBER: AGENSI

Media Selangor Mobile App

Membawakan kepada anda berita terkini daripada Selangorkini, aplikasi mudah alih Media Selangor membekalkan kepada anda sumber yang dipercayai untuk liputan berita yang pantas di mana sahaja dan pada bila bila masa


Smiley face Smiley face


Kongsikan ini :

BERITA BERKAITAN

Prev
Next